perjantai 8. maaliskuuta 2013

Mietteissä mediakasvatus

Mediana kirjat, löytyy kirjastosta


Sillä aikaa kun kirjastoautohankkeemme etenee virallisessa prosessissaan-  tarjouspyyntö on parhaillaan HILMA:ssa - on hyvä taas pohtia sisällöllisiä seikkoja. Mitä uusi lastenauto tulee sisältämään? Kirjoja luonnollisesti, av-aineistoa ja pelejä myös. Mutta mitä muuta ja  uutta? Mitä digitaalisen teknologian tuotteita olisi aiheellista hankkia ja millaista käyttöä varten?
Nykyinen, meitä kaikkia ympäröivä mediamaisema on hyvin monimuotoinen. Perinteisten välineiden, medioiden rinnalle ovat vahvasti nousseet verkossa olevat palvelut: kuvagalleriat, videosivustot, yhteisöpalvelut, keskustelupalstat, peliareenat jne. Kuten mediakasvatuksen opettaja ja tutkija Sara Sintonen toteaa, "monen ihmisen arki toteutuu  tänä päivänä sekä fyysisesti että virtuaalisesti yhtä aikaa. Elämme analogisen ja digitaalisen hybridikulttuurissa" ( Sintonen, Susitunti s. 14).
Tällaisen hybridikulttuurin hahmottaminen on haasteellista, mutta hyviä ja tarpeellisia työkaluja siihen antaa mediakasvatus. Alalla pitkään toimineen  Pirjo Sallménin mukaan mediakasvatus on tiivistetysti:
  • valistamista
  • kansalaistaitojen opettamista
  • kyseenalaistamista
Kirjastolla on pitkät perinteet mediakasvatuksesta tiedonhaun opastamisessa, lukemaan oppimisen, lukutaidon kehittymisen ja lukuharrastuksen tukemisessa. Mutta kirjasto voi osaltaan tarjota puitteet myös osallisuuden kulttuurille, joka  on digitaalisen ajan digitaalista kulttuuria. Sintosen mukaan "osallistuminen ja osallisuus tarkoittavat eri asioita. Osallisuus  tarkoittaa sitä , että on itse sitoutunut toimintaan , halukas vaikuttamaan asioiden kulkuun sekä ottamaan vastuuta myös  seurauksista." (Sintonen, 18).

Uudessa lastenautossakin voisi siis olla tarpeen tarjota, paitsi perinteisiä kirjastopalveluja, myös mahdollisuus päästä tekemään vaikka animaatioita tai tarinoita?  Osallistumaan ja sitä kautta jakamaan. Saada äänensä kuuluviin.

Verkossa on paljon hyvää mediakasvatusta käsittelevää materiaalia. Teoriaa ja käytännön vinkkejä. Esimerkiksi:
http://mediakasvatus.kirjastot.fi/
http://mediakasvatus.kirjastot.fi/blogit/pirjos/hilkka-punainen-susi
www.kirjastokaista.fi
www.pelastakaalapset.fi/osallisuus
www.mediakasvatus.fi
www.mll.fi
www.meku.fi

Tietoa mediakasvatuksesta löytyy tietty myös kirjastosta!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti